Zoeken in deze blog

donderdag 20 mei 2010

KLASSE voor leraren TIJDSCHRIFT - Oproep naar alle kleuteronderwijzers...

Beste leraar,

Geef de derde wereld een kans!

Dit luidt de wereldorganisatie OXFAM aan de maatschappij. Ze hebben hulp nodig! De steun van de samenleving dient om de derde wereld een nieuwe kans te geven. OXFAM- wereldwinkels is een democratische vrijwilligersbeweging die door haar strijd voor een rechtvaardige wereldhandel opkomt, voor ieders recht op een menswaardig leven. Maar die kunnen ze niet alleen verhelpen. Ze willen door eerlijke handel te drijven, de organisatie en marktpositie van handspartners versterken. En die handelspartners zijn producenten, voornamelijk uit het Zuiden. Zij willen dus de Vlaamse bevolking aanzetten tot een groter engagement in de strijd voor een rechtvaardige wereldhandel. Hierdoor kunnen zij druk uitoefenen op het politieke en economische beleid.

Men vraagt dus actief mee te werken aan deze problematiek! Maar los van het feit dat consumenten hier op ingaan. Is het ook belangrijk dat het onderwijs hier ook zijn richting in krijgt. Dat wilt zeggen dat men de slagkracht blijvend moet blijven vergroten in alle soorten van klassen in een school. We kunnen jonge kinderen al motiveren om deze nodige hulpmiddelen te ondersteunen.

Kortom: "Help de wereld om de hoek!"


Oxfam

Via allerlei onderzoeksvragen ben ik op zoek gegaan naar de diepere en specifieke inhoud omtrent het gebeuren van OXFAM. Door stil te staan bij enkele onderzoeksvragen, leer je jou concreet verdiepen in deze problematiek. En ik heb ondervonden dat dit uiterst belangrijk is. Waarom? Wereldwinkels en zulke organisaties worden nog te weinig  positief bevestigd in onze maatschappij. Onze samenleving is wel op de hoogte van wat deze organisaties doen.  Maar ze worden nog te weinig door openstaande ogen bekeken.

De mensen staan de dag van vandaag nog niet altijd stil wat Oxfam echt wel wilt bereiken met geldinzamelingen en dergelijke. Dat is jammer. Want kijk nu zelf. Er zijn bijvoorbeeld heel wat vrijwilligers in onze klein landje die zich inzetten voor de organisatie van Oxfam. In de winkels, campagnes, maar ook diegenen die op straat het volk willen aansporen om zich tot Oxfam te richten. Als je een heel namiddag deze mensen opvolgt die in een grote stad de aandacht willen trekken, valt er maar één ding op. Weinig geluk! Niet veel mensen schenken meer aandacht dat dit probleem. Ze zullen het wel herkennen, maar daar stopt het.

Doordat de verscheidenheid ivm met OXFAM - FAIRTRADE niet gemakkelijk blijkt, mogen we één aspect niet vergeten. Er zijn ook mensen die overtuigd zijn dat ze een goed doel willen steunen. Eender wel doel. Als ze maar het gevoel hebben dat ze iemand hebben kunnen steunen. Niet iedereen kan opkomen voor heel wat mensen zich hiervoor willen openstellen, maar dat ze gewoon dat extra duwtje in de rug nodig hebben.
 Onderwijs

Als leerkracht is het belangrijk om hier af en toe bij stil te leren staan. Dit omdat men van zo jongs af aan al deze leeftijdcategorie op de hoogte mag brengen van een organisatie die mensen helpen. De kinderen van tegenwoordig komen al in een wereld terecht die bestaat uit zoveel soorten van invalshoeken. Jonge kinderen zien en horen van alles en nog wat. Ook zij moeten begeleidt worden door hun kleuteronderwijzer wat wij kunnen doen om mensen die ongelukkig zijn te steunen. Hoe jonger men is, hoe sneller met geconfronteerd wordt met deze problemtaiek en hoe sneller kinderen zich betrokken voelen tot dit probleem. Want kleuters identificeren zich ontzettend met het feit als ze weten dat andere kleuters in die landen niet leven gelijk hen. Zij zijn arm en hebben niet veel. Kleuters moeten geconfronteerd worden met dit stukje van de maatschappij. Ze moeten leren aanvoelen welke waarden en normen dat bij hen vormt.

Via heel wat middelen kan het onderwijs ook hier aandacht aan schenken. Zij kunnen eerst en voor de organisatie steunen door bepaalde OXFAM producten aan te schaffen. Deze zijn zeer kwalitatief en hoofdzakelijk eerlijk en heerlijk. Een andere gulden middenweg is ervoor zorgen dat je samen met je school bepaalde festiviteiten organiseert. Dit kan zijn tot het verkopen van schoolattributen, uitstap naar de Oxfam winkel, kledij inzameling,... Er bestaan wel duizend manieren om OXFAM op school in het middenpunt te zetten.

Als kleuteronderwijzer moet je dus zeker als leerkracht van jonge kinderen, heel wat organisaties op de voorgrond durven plaatsen. Ik richt me dan niet alleen naar OXFAM, maar ook ARMOEDE, ZIEKTEN, WERELDRAMPEN,... Eén goed doel steunen wilt zeggen- "ik help vandaag één persoon". Dat gevoel van verbondenheid moeten kinderen leren ontwikkelen in een school. Zodat ze later beter en meer beseffen wat dit allemaal kan veranderen aan de wereld.

Besluit:
Voor dit onderzoek kende ik Oxfam al. Ik had er  al van gehoord, maar daar bleef het bij. Ik maakte gebruik van hun producten op bepaalde festiviteiten, organisaties,...! Maar nooit heb ik persoonlijk zelf het initiatief genomen om een wereldwinkel binnen te stappen. Niet stil te staan dat men ook in het onderwijs naast de acties ook aandacht aan deze problematiek moet steken. Sinds ik mij via de leervragen, concreet heb verdiept in dit probleem, ben ik eerder open gaan staan hiervoor. D.w.z. dat ik een ontzettend breed interesse heb gevormd voor deze organisatie. Ook durf ik stilstaan bij acties die zij willen ondernemen. In hun wereldwinkel hebben wij ook al meer aangekocht. De kwalitatiefe producten zijn echter een echte cent waard! Aanraders ondersteunen een flinke steun aan de boeren in de derde wereld. Een mededeling die de kleuteronderwzijers en algemane leraars moeten meenemen in hun achterhoofd richting de klas.

Een zeer leerrijk onderzoekswerk waarbij ik een zeer gunstig achtergrond aan overhou. De koffer was leeg in het begin, maar ik neem hem later vol mee richting de kleuterklas!




Anniek Cornelissen
Student aan de Katholieke Hogeschool Leuven - Heverlee - Kleuteronderwijs -



vrijdag 14 mei 2010

OXFAM - Anniek heeft een interview te Maasmechelen in de Oxfam winkel - Gesprek met medewerkers Nicole en Theo -

http://www.youtube.com/watch?v=1NUPhUxPJrY       of http://cornelissenanniek-multimedia.blogspot.com/

VRIJDAG 30 APRIL -  AFSPRAAK OXFAM WINKEL TE MAASMECHELEN
Kort verslag:

Via deze link komt U terecht op het interview dat ik gehad heb met twee medewerkers van de Oxfam- winkel te Maasmechelen. Nicole en Theo hadden mij beide ontzettend veel te vertellen over de organisatie van Oxfam. Ik heb mij moeten openstellen voor de probleemsituaties die zij zien en ervaren in het gebeuren van OXFAM. Ook werd er een korte link gelegd naar het St. Vincentieus. Hoe komen mensen die leven in armoede terecht bij hen. Wat doen zijn? Armoede? Ik stond met veel positieve aandacht en nieuwsgierigheid te luisteren naar hun informatie rondom Oxfam. Ik begrijp nu ook welke waarden en normen zij van de bevolking vragen omtrent Oxfam en wereldwinkels.

Kortom: een zeer constructieve zoektocht waarbij ik mij heb moeten openstellen voor de motivatie en gevoelens die bij deze medewerkers aan het licht komen. (Zie ook: Blogbericht: Reflectie onderzoeksvragen).

(Laatste stap:Brief gericht naar KLASSE -> is nog onder constructie)

donderdag 13 mei 2010

Raadplegen van verplichte literatuur - Mieke van Hecke over het Katholiek onderwijs -

Raadplegen van verplichte literatuur - Mieke van Hecke over het Katholiek onderwijs -
Artikel: 'Katholiek onderwijs, dynamisch en pluriform' : Mieke van Hecke.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mijn zienswijze hieromtrent:

Mieke van Hecke is directeur- generaal voor het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO).

Hoe staat het met de Levensbeschouwing in de Katholieke scholen van tegenwoordig? Hoe werkt men hieraan in het basis- secundair en hoger onderwijs? Zijn er veel aanpassingen als je kijkt naar hoe het er vroeger in zijn werk ging? Wordt er nog steeds evenveel positieve aandacht geschonken aan religie, levensbeschouwing en zingeving? Hoe dan?

Als ik het artikel van Mieke van Hecke goed lees, dan merk ik op dat ze de godsdienst ontzettend in vraag stelt in veel Katholieke scholen. En ze heeft ergens een stukje gelijk! Je kan je ogen vijf tellen sluiten en meteen al iets ontdekken op welke manier godsdienst ontzettend gedaald is in het Katholiek onderwijs. Kijk nu even zelf:

- Denken collega’s de dag van vandaag nog na over de dieperliggende zin van het dagelijks werken met kinderen en jongeren?;

- Stellen kleuter- en lagerschool onderwijzers – regentaten- licentiaten zich nog vragen bij verhalen, symbolen en rituelen die mee aan de basis liggen van hun school? Wordt dat nog effectief gedaan?;

- Is er nog plaats voor bezinning?

Het antwoord is “ja en neen”. Natuurlijk zijn er veel leerkrachten die zich opnieuw bewust worden van de belangrijke relatie tussen levensbeschouwing en het onderwijs. Anderzijds weer een deel niet. Niet iedereen staat stil bij de specifieke inhoud van godsdienst. Maar dit is ook helemaal niet voor iedereen nodig.


Maar toch vind ik het persoonlijk ontzettend belangrijk om in bv: “een kleuterklas” leren stil te staan over dit stukje van de maatschappij. Dat wil niet zeggen dat we hoofdzakelijk continu met geloof en godsdienst moeten bezig zijn. Maar het leren stil staan, een religieuze verbondenheid ervaren, zich kunnen identificeren met inspirerende figuren,… zijn uiterst belangrijk.

Bijvoorbeeld: In een kleuterklas met vier jarigen kleuters is het ontzettend leuk om gesprekjes te voeren. Toch moet je als kleuteronderwijzeres ook leren stil staan, samen met je kleuters, op de diepere waarden van dat gesprekje. Je moet geen wonderlijk moeilijke lessen gaan brengen omtrent testament verhalen. Maar er zijn bijbelverhalen die volledig worden aangepast aan het niveau van een kleuter. Neem nu het verhaal “Het huis op de rots”. Dit verhaal roept bij kleuters heel wat emoties op. Zo ga je proberen dat kleuters in menselijk contact en tijdens religieuze rituelen gaan aanvoelen en meebeleven dat we met iemand verbonden zijn. Ook gaan ze zich inlevend kunnen herkennen in een figuur uit een bijbelverhaal (eigen gevoelens aanvoelen, de concrete context leren begrijpen,…), kortom zich identificeren met verhaalfiguren.

De kleuteronderwijzeres kan ook leren stilstaan bij een kort waardegesprek. Wat ik persoonlijk als iets ontzettend belangrijk aanzie in het kleuteronderwijs. Via mogelijke vragen die het navertellen van het verhaal kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld:

- Zorgde de regen voor een probleem? Waarom?

- Wat deed die ene man toen zijn huisje verwoest werd?

- Hoe werd het probleem opgelost?

- Hoe zou jij dat aanpakken?

Kleuters houden dan niet zomaar een gesprekje. Maar zijn dan specifiek bezig met de waarden en de gevoelens in het verhaal. Wat roept dit bij hen op?

En wat we ook zeker niet mogen vergeten. Is dat we niet alleen over eigen geloof moeten praten. Geef andere geloven ook hun kans in de kleuterklas. Hoeveel andere nationaliteiten vind je wel niet in de kleuterklas de dag van vandaag? Inderdaad, ontzettend veel.


Maak  dat we ook tijd maken om dit deeltje van het geloof aanbod te laten komen in gesprekken tijdens korte godsdienstlesjes. Kleuters moeten leren proeven en zien wat er allemaal te zien valt. Als dit niet wordt gedaan op jonge leeftijd, dan vrees ik er persoonlijk voor dat wanneer deze kinderen in het lager onderwijs terecht komen, niet meer echt op de hoogte zijn van het geloof in de wereld.


I.v.m. lagere scholen heb ik dan ook een perfect voorbeeld. In mijn mama haar klas (derde leerjaar – Katholiek Onderwijs -7/8 jarigen), wist 1/3 van de klas niet meer wat een kerk was. Hoe dat deze eruit zag? En hoe het in z’n werk gaat? Zo zie je dan ook maar hoe weinig kinderen naast het onderwijs, ook thuis erg slecht gestimuleerd of geïnformeerd worden over het geloof.


Besluit:
Ik geef Mieke van Hecke een stuk gelijk dat de godsdienst in het Katholiek Onderwijs ontzettend aan het dalen is. Maar waar ik niet mee akkoord ga, is dat er steeds op de leerkracht gewezen wordt. Dit is nergens voor nodig. Er zijn nu eenmaal een deel leerkrachten die veel belang hechten aan godsdienst en hier soms erg diepzinnig in opgaan. Anderzijds is er ook dat stukje van leerkrachten die het geloof eerder neutraal op zich laten afkomen en hier alleen in opgaan wanneer het moet. En nog een klein deeltje beslist helemaal om niet verder in te gaan op het geloof binnen ons onderwijs. Tja, uiteindelijk volgt ieder persoon die weg, die vorming, die hij/of zij zelf heeft meegekregen. Je kunt niet van elke leerkracht hetzelfde godsdienstig profiel verwachten. Het enige wat je van iedere leerkacht als school kunt verwachten is dat ze wanneer het moet er wel mee aandacht aan schenken. En daar eindigt het!

Raadplegen van verplichte literatuur - Obama en geloof -

Raadplegen van verplichte literatuur - Obama en geloof -
Artikel: 'Barack Obama krijgt Nobelprijs voor de Vrede(Hln.be)'
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mijn zienswijze hieromtrent:

We weten intussen dat Obama een onderscheiding verdiend heeft voor zijn buitengewone inspanningen omtrent internationale diplomatie en de samenwerking tussen volkeren die hij versterkt. President Barack Obama won de Nobelprijs voor de vrede in onze wereld. Persoonlijk vind ik dat hij dit welverdiend heeft. Want president Barack Obama heeft de samenleving tussen zijn volkeren anders aangepakt. Hij is gedreven om van onze wereld een wereld te maken waar geen grote problemen zich meer kunnen voordoen.


Hij heeft een bepaalde visie voor oog. En dat houdt in dat hij een maatschappij wilt zonder nucleaire wapens. Voor dit doel wilt Obama strijden. Hij wilt zijn volk een betere toekomst geven. Eentje die ze nooit van te voren gekregen hebben. Maar ondanks zijn positieve inbreng die hij zijn volk wilt toezenden, vrees ik persoonlijk een beetje dat hij de lat TE hoog legt. Hij heeft sterke toekomstplannen met Amerika. Maar of deze allemaal haalbaar zijn, daar vrees ik soms voor.


Toch verklaarde één iemand hem als: “Obama heeft ons een nieuwe klimaat geschapen in de internationale politiek” EN “Slecht zeer zelden heeft een persoon in dezelfde maten als Obama de aandacht van de wereld zo naar zich toegetrokken in de hoop z’n volk een betere toekomst te geven”


Barack Obama zelf is ervan overtuigd dat hij deze Nobelprijs omtrent VREDE nog niet verdiend heeft. Hij wilt nog verder geraken om de vrede in zijn land, maar ook over de wereld nog beter te maken.


President Barack Obama is een groot man. Ik ben er zeker van dat hij heel wat landen gaat kunnen vooruithelpen. Maar toch blijf ik ergens bij de beslissing dat jij bepaalde aspecten op zijn lijstje moet schrappen. Hij kan niet de hele wereld helpen. Als dat klein stukje al lukt, is dit een zeer grote inspanning geweest. Hij is en blijft een bekend en vooral machtig persoon voor heel wat mensen.

Raadplegen van verplichte literatuur - Steve Stevaert -

Raadplegen van verplichte literatuur - Steve Stevaert -
Artikel: 'DE TOLERANTIE IS VOORBIJ’
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mijn zienswijze hieromtrent:
Tolerantie is een sociale, culturele of religieuze context gebruikte term die de mate aangeeft waarin bepaald gedrag of personen van groepen niet worden gediscrimineerd ondanks hun afwijkende meningen.

Steve Stevaert is een Vlaamse politicus van de Socialistische Partij Anders. En dit is een Vlaamse sociaaldemocratische politieke partij. Tegenwoordig zien we van alles en nog wat op onze Belgische straten. We zien hoofddoeken op straat, op school en zelfs op de werkvloer, de tulbanden van de sikhs, de kleine boedhistische gebedshuizen of het Chinees nieuwjaarsfeest in steden als Antwerpen of Brussel. En de dag van vandaag worden we zelfs geconfronteerd met verschrikkelijke berichten waarachter mogelijk levensbeschouwlijke conflicten schuil gaan. Hoe zit dit precies nu concreet in mekaar? Steve Stevaert is ervan overtuigd dat we moeten praten over onze samenleving van wat we nu precies echt willen. Welke waarden en normen willen we samen delen en hoe gaan we samen een gemeenschap van verschillende nationaliteiten organiseren? Hoe kunnen we in alle vrijheid onze levensbeschouwing beleven?

Er wordt gauw gezegd dat wij Belgen eender wie in onze land moeten tolereren. En ergens is dit ook zo. Je mag niemand, maar dan ook niemand op zijn persoon wijzen. Eender welke culturele achtergrond deze persoon heeft. Of welke nationaliteit. De voorbije decennia zijn ontzettend veel vreemdelingen ons land ingetrokken. Op religieus vlak brengt dit heel wat vernieuwing, maar tegelijkertijd ook spanning met zich. Er ontplooien zich plots allerlei godsdiensten in onze samenleving van België. Kan je dit goedkeuren? Moet je die afkeuren? Het blijft een zeer zwaar discussie om hierover uit te wijken.

Je kunt nu eenmaal niets veranderen aan deze maatschappij. Er komen inderdaad veel buitenlanders naar ons land gevlucht die zich hier zo snel mogelijk willen ontplooien. Men heeft mij altijd geleerd dat je ieder persoon moet leren aanvaarden, in welke situatie die ook verkeerd. Maar toch blijft dit niet altijd even simpel. Zonder discriminatie naar voor te brengen, toch merk je dat er vaak problemen in ons land ontstaan en dat vaak door andere nationaliteitsgroepen. Kijk nu naar gevechten die zich in Brussel bevinden. En steeds zijn die groepen hierbij betrokken. Waarom gebeurt dit altijd? Is dit omdat deze mensen nog niet goed weten wie ze zijn in hun nieuw thuisland? Ze zoeken ook steeds naar gemeenschappelijke kenmerken en identiteit. Maar is dit ook altijd even goed?

Men zegt ook steeds dat ieder persoon recht heeft op een vrije meningsuiting. Ik ga hier niet altijd mee akkoord. Door deze vrije meningsuitingen ontstaan er ook vaak problemen door groepen, mensen, landen,…
Terwijl dit uiteindelijk niet het opzet was!

De politiek is nummer één die inspeelt op zulke problematieke. Denk hierbij vooral aan discussies zoals: adoptie, migranten,…!

In ons land voelen wij ons sneller bedreigd door de migranten die zich hier gesetteld hebben. Op zich is dit niet altijd de even goede redenering van ons. Je mag niet één visie ontdekken van een cultuur of nationaliteit en deze dan al meteen plakken op de rest van de groep. Toch vind ik dat er bepaalde groepen in onze samenleving zijn (en die vind je ook in ons eigen land) die zich nog al gauw iets menen binnen de samenleving. Ze willen zich iets te gauw present stellen. Dat vind ik ook geen goede reactie. Hierdoor ontstaat ook gauw commotie.

Anderzijds moeten we ons echt leren openstellen voor de andere culturen en niet meteen een foutief beeld van hen vormen.
Kortom: onze samenleving heeft nood aan wederzijds vertrouwen en conflict.

Referentiekaders - Wie bepaald hoe wij een zicht krijgen over OXFAM? Hoe? Waarom?

- Klik op afbeelding voor vergroting-

Moeten we rekening houden met onze refentiekaders? Moeten we de mening van anderen structuren in onze visie over OXFAM en ARMOEDE? Welke elementen beinvloeden ons precies?

dinsdag 11 mei 2010

Bruikbare BRONNENLIJST - Weergave -

Bronnenweergave – Lijst
                       Boeken – tijdschriften – informatieve leerboeken:

                                    - Oxfam Belgium produces political poster, NGO Monitor, 24 juni 2003. (A fiche);

                                   - VRANKEN, J., e.a., Armoede en sociale uitsluiting, jaarboek 2004, Leuven,  Acco, p.553;
- Oxfam's Apology, NGO Monitor, 16 juli 2003;

- VANDEVEEGAETE, K., Werk is sleutel om uit armoede te geraken. Visie, 11 december 2009, p.11;

- Maggie Black, A Cause for Our Times: Oxfam the First 50 Years (Oxford: Oxfam, 1992). ISBN 0-85598-173-3;

- Susan Blackburn, Practical Visionaries: A Study of Community Aid Abroad (Melbourne University Press, 1993). ISBN 0-522-84562-2;

- VAN ROBAEYS, B., e.a., De kleur van armoede : armoede bij personen van buitenlandse herkomst., Leuven, Acco, 2007, p. 138;

- De armoedeval: een nieuwe kijk op een oud probleem, 07 december 2007;

- NICAISE, I., en DESMEDT, E., Gelijke kansen op school : het kan!, Mechelen, Plantyn, p. 500;

- Diocesane Pedagogische Begeleidingsdienst, werkgroep armoede en onderwijs. Over ons kijken. Gent, DPB Bisdom Gent,2008 ;

- HET BELANG VAN LIMBURG – Maandag 15 maart 2010 – Inzameling kleding voor steun OXFAM

                          Internetbronnen:


- http://www.welzijnszorg.be – St Vincensius – Kansarmoedeprojecten
             - http://brabosh.com/2009/11/19/oxfam-gaf-ruim-kwart-miljoen-euro-uit-aan-nederlandse-tak-anti-israel-lobby/


- http://www.oxfamsol.be/nl/Tsunami-12-12-De-acties-in.html

zaterdag 8 mei 2010

Interview vragenlijst - Maasmechelen OXFAM winkel

Vrijdag 30 april 2010 - Maasmechelen – Oxfam winkel

30/04/10  op een  vrijdagnamiddag omstreeks 14h had ik een afspraak met Meneer Venken in Maasmechelen. Hij is een medewerker van de organisatie OXFAM. En samen met zijn vrouw helpen zijn steeds mee in de winkel en zijn zij twee trouwe vrijwilligers van OXFAM. In maasmechelen bevindt zich de wereldwinkel van OXFAM;

Via volgende vragen probeerde ik te weten te komen hoe OXFAM concreet te werk gaat.
(Verslag volgt in het interview filmpje)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Waar komt de naam OXFAM vandaan?

- Waarvoor staat OXFAM bekend? Hoelang bestaat deze organisatie al?

- Wat doen onze OXFAM wereldwinkels? Wat willen zij hiermee bereiken?

- Klopt het dat België uit drie organisaties van OXFAM bestaat? Hoe zit dit precies in mekaar?
- Worden de goederen in de winkel veel verkocht? Welke soort goederen verkoopt u precies?

- Welke bezoekers krijgt u over de vloer? Zijn de prijzen aanvaardbaar? Of zijn ze net duurder?

- Wat gebeurt er met het geld waarmee ik dingen bij OXFAM koop? In welke regio wordt dit precies benut?
- Wie zijn de teams van OXFAM die de mensen op straat aanspreken?

- Hoe blijf ik op de hoogte van de activiteiten van OXFAM – solidariteit?

- Binnen het onderwijs probeert men ook OXFAM te integreren. Jongeren maar ook kinderen en zelfs kleuters worden op de hoogte gebracht van deze organisatie. Welke acties gebruikt OXFAM in scholen? Verkopen jullie spullen? Hoe gaan jullie te werk?
- Wordt de armoede effectief bestreden door eerlijke handel?

- En als afsluiting: Heeft U nog een belangrijke boodschap over OXFAM die de kijkers en ik zeker moeten weten?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Reflectie – Onderzoeksvragen en leervragen

Oxfam-Solidariteit. Een andere wereld. We staan erop!


Reflectie – Onderzoeksvragen en leervragen


1. Wat is Fair Trade/Oxfam concreet? Van waar komen zijn? Wat is hun opzet?

 2. Hoe kan Fair trade armoede bestrijden? Wat bieden zij precies aan? Hoe wordt er geholpen?

 3. Welke invloed heeft Fair Trade op armoede binnen een gezin? Heeft dit een positief effect?

 4. Hoe staat het onderwijs tegenover Fair trade? Hoe denken wij hierover? (Vrienden, politiek, gezin)

 5. Kan iedereen terecht in Oxfamwinkels? Waarom? Staat Fair trade open voor iedereen?

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 De voorbije maanden heb ik mij voor dit vak RZL ontzettend gefocust op deze vijf belangrijke onderzoeksvragen. Vanuit verschillende leervragen wou ik te weten komen hoe Oxfam en armoede concreet in onze wereld gezien wordt. En hoofdzakelijk hoe dit bestreden kon worden. Waaraan werkt Oxfam om dit toch in zo positieve banen te leiden? Via verschillende invalshoeken ging ik op uitstap en onderzoek naar de antwoorden hierop. Ik probeerde mij te verdiepen in de theoretische aspecten van dit thema. Toch was dit niet altijd even gemakkelijk. Je wordt steeds beïnvloed door verschillende referentiekaders. Hierdoor ligt je eigen visie soms even overhoop omdat de mening van de ervaringswereld soms het heel anders bekijkt.
Via het opzoekwerk op internet en informatieve boeken ben ik toch steeds een stapje verder geraakt. Door keer op keer te reflecteren over mijn eigen ervaringswereld. Ik heb interesse gekregen voor het levensbeschouwelijke dat achter dit thema schuilt. Elkaar steunen, helpen, zodat niemand uit onze maatschappij valt.
Anniek

donderdag 6 mei 2010

dinsdag 4 mei 2010

Oxfam in de publiciteit...

Het Belang van Limburg van maandag 15 maart

Via deze weg probeert Oxfam ook publiciteit te maken op de bevolking. Men wilt herkent worden.
Oxfam vraagt steun door oude kledingstukken te verzamelen en deze binnen te brengen in de E5-MODE.
De winkelketen steekt mee de handen uit de mouwen en werkt met positieve wil mee aan dit project.

Ik vind dit zelf een zeer leuk initiatie. Zelf ben ik te laat geweest om deel te nemen aan deze actie.

Het is fantastisch om te zien hoe Oxfam via bepaalde invalshoeken tot verzameling komt van enkele soorten goederen.
Gezinnen die weinig kleding hebben kunnen dankzij die mensen weer wat nieuws aan trekken.

Kleuters, kinderen lager onderwijs, pubers, jongvolwassenen,...binnen het onderwijs krijgen weer een steunpunt. Altijd met dezelfde kleren rondlopen is niet fijn. Maar doordat Oxfam hier een nieuws assortiment kan aanbieden, kunnen deze gezinnen weer even verder op pad.

woensdag 28 april 2010

Bekende Vlamingen werken mee aan de campagne voor OXFAM

Campagnes OXFAM moeten er zijn als je definitieve en duurzame ontwikkelingshulp wilt bieden.

Zie fragment.
Bronnen: "Goedele Liekens geeft de borst voor Oxfam!" - You tube

http://www.youtube.com/watch?v=e7WkfBOVHqw&feature=related

vrijdag 23 april 2010

Het is 'Oxfam' weekend

Dit weekend zal volledig in teken staan van oxfam.

- Ik ga dit weekend op bezoek naar de Oxfamwinkel. Ik ga alle goederen bekijken die ze in de winkel verkopen. En ik ga kijken wat de Oxfam winkel nu precies een echte Oxfam winkel maakt.
(Afspraak interview wordt vastgelegd voor volgend weekend)

- Intro videofragment OXFAM wordt morgen aangemaakt.

- De artikels zijn doorgenomen en de bijlage hiervan wordt in verslag op blog geplaatst.

- Interviewvragen worden samengesteld.

- Na het interview: montage video Oxfam + nieuwe kijk en bronnen op de onderzoeksvragen.

woensdag 21 april 2010

5. Kan iedereen terecht in Oxfamwinkels? Waarom? Staat Fair trade open voor iedereen?

5. Kan iedereen terecht in Oxfamwinkels? Waarom? Staat Fair trade open voor iedereen?

Kan iedereen terecht in Oxfamwinkels?
Jawel; iedereen kan terecht bij Oxfamwinkels. Dit gaat van scholen, tot gezinnen, tot fabrieken, winkels,...enzovoort. De Oxfamwinkels hebben een uitgebreid assortiment van goederen die ze verkopen. Persoonlijk kocht ik enkel eens iets aan bij een steunmoment van een actie. Sinds ik voor RZL mijn oog expliciet hebben open getrokken voor Oxfam. Durf ik wel eens als ik met mama in de winkel ben, in de Delhaize een aantal Oxfam producten aan te komen. Dat gaat van fruitsap tot nootjes. Ook op kot staat er wekelijs een product van Oxfam.

Iedereen vraagt zich nu eigenlijk wel af, waarom kan iedereen terecht bij Oxfam? Wel, eigenlijk is dat heel simpel. De organisatie trekt er twee voordelen uit.
1. Zij verkopen goederen aan een goedkope prijs. Het volk dat niet in armoede leeft, koopt af en toe een product aan. Oxfam winkels krijgen een geldbedrag binnen waarop zij verder kunnen werken.
EN
2. Zij helpen armoede bestrijden in arme gezinnen. Warme of koude gezinnen die hulp nodig hebben van iemand. Sommige zelfs tot aan de grens van hongersnood. Oxfam helpt hen!

Opmerking:

Vandaag zag ik alweer op straat enkele jobstudenten en werkende, de voorbijgangers zien tegenhouden. Ook ik kon even niet verder. Ze vroegen mij of ik interesse had in...en de rest had ik niet meer gehoord. Ik was gehaast.  Ik zag wel dat die jongeman een t shirt droeg van OXFAM zoekt hulp. De eerstvolgende keer als ik ze tegenkom ga ik hen de kans geven om hun zegje te doen.

We lopen hen altijd voorbij zonder één keer misschien stil te staan wat zij precies willen bereiken. Ze willen niet zomaar de mensen naar hun toe lokken.

4. Hoe staat het onderwijs tegenover Fair trade? Hoe denken wij hierover? (Vrienden, politiek, gezin)

4. Hoe staat het onderwijs tegenover Fair trade? Hoe denken wij hierover? (Vrienden, politiek, gezin)

'Iedereen heeft recht op onderwijs'. Dit is vastgelegd in verschillende internationale verklaringen die regeringen wereldwijd hebben ondertekend. Daarmee beloofden zij dit recht voor al hun burgers te garanderen. Onderwijs is ook een middel om economische en sociale ontwikkeling in een land te bevorderen. Elk jaar dat een kind naar school gaat stijgt zijn of haar latere inkomen met gemiddeld 10 procent.

Nog steeds gaan 75 miljoen kinderen niet naar school, al is er op dit punt de afgelopen jaren verbetering geboekt. De meeste van deze kinderen wonen in landen ten zuiden van de Sahara en in Zuid-Azië. Met steun aan lokale ontwikkelingsprojecten, lobby en internationale campagnes wil Oxfam Novib bereiken dat meer kinderen in ontwikkelingslanden goed basisonderwijs krijgen. En dat volwassenen zich kunnen scholen om hun levensstandaard te verbeteren.

Oxfam Novib steunt partnerorganisaties die onderwijs bieden waar lokale overheden in gebreke blijven. Tegelijkertijd spreken Oxfam Novib en de partnerorganisaties deze overheden aan op hun verantwoordelijkheid voor onderwijs. Oxfam Novib richt zich steeds meer op de kwaliteit van het onderwijs. De vernieuwende onderwijsmethoden die onze partnerorganisaties ontwikkelen, dienen vaak als voorbeeld voor regeringen. In veel landen werkt de regering dan ook graag samen met de partnerorganisaties van Oxfam Novib.

Oxfam Novib doet mee aan de Global Campaign for Education (GCE) en steunt die ook met geld. De GCE is een netwerk van onderwijsorganisaties, vakbonden en organisaties voor kinderrechten uit meer dan honderd landen. Doel is regeringen aan hun afspraken te houden. Oxfam Novib ondersteunt in een groot aantal landen de nationale GCE-coalities, bijvoorbeeld in Mali, Burkina Faso en Bangladesh.
 
•In 2009 gaan Oxfam Novib en Education International door met het project 'Educators For All', met als doel meer leerkrachten en beter onderwijs in ontwikkelingslanden. Voor Peru, Uganda en Mali wordt in 2009 een plan van aanpak geschreven.


•Een groot gedeelte van de kinderen die niet naar school gaan, woont in landen waar conflicten of rampen geregeld voorkomen. In 2009 zal Oxfam Novib meer doen voor deze kinderen. In 2008 is een verkennend onderzoek gehouden naar de financiering van onderwijs in fragiele staten. Tijdens het debat in de Tweede Kamer over de begroting voor ontwikkelingssamenwerking vroeg Oxfam Novib aandacht hiervoor.
 
 
Het onderwijs in ons land geeft dus positieve aandacht aan Ofxam. Zoveel mogelijke scholen proberen steun te geven aan acties als: artsen zonder grenzen, damiaanactie, rode kruis, Oxfam,... Verenigingen die dringend hulp nodig hebben. Omdat het onderwijs de steun ontzettend aanmoedigd in scholen, dat zie je aan het feit dat er binnen de school nog allemaal acties worden georganiseerd. Zo nam het VTI HASSELT de beslissing om de feestschoenen aan te trekken en een jeugdfestival te organiseren. De opbrengst ging rechtstreeks naar Oxfam Wereldwinkels.
 
Persoonlijk zou ik als leerkracht  hier zeker en vast aandacht aan besteden. Niet alleen aan het geven van geld aan deze acties. Maar hier ook in de kleuter- lager school een week rond werken. De jonge kinderen bijleren wat Oxfam precies doet voor diegene die het moeilijk hebben.
 
In mijn gezin zijn wij allemaal ook zeer tevreden over de inzet van Oxfam. Mijn papa, directeur van de Vrije Basisschool te As, krijgt vaak uitnodigingen van de Oxfam winkel te Maasmechelen. Deze organisatie wilt ook kinderen op bezoek laten komen. Hen kennis leren maken met Oxfam. Hij heeft met leerkrachten erover gesproken en sedert dit als het eerste jaar, trekken twee klassen van het vtweede en derde leerjaar op bezoek naar de Oxfam.

zondag 11 april 2010

3. Welke invloed heeft Fair Trade op de armoede binnen een gezin? Heeft dit een positief effect?

3. Welke invloed heeft Fair Trade op de armoede binnen een gezin? Heeft dit een gunstig effect?

Armoede is een probleem dat wereldwijd toeneemt. Armoede kan niet herleid worden tot louter een inkomensprobleem. Armoede in onze samenleving is een samenhang van vele elementen, vaak tegelijk aanwezig bij arme gezinnen: moeilijkheden in het onderwijs, slechte tewerkstellingskansen, een te klein inkomen, ongezonde huisvesting, moeilijke thuissituaties... Dit alles vormt een kluwen dat we omschrijven als de kringloop van de armoede. Een kringloop waardoor die gezinnen de armoede niet uitgeraken: vele samenhangende problemen versterken elkaar. Bovendien kunnen die zowel oorzaak als gevolg zijn. Armoede is dan ook nooit een eenvoudige zaak.
De kringloop van de armoede maakt ook duidelijk dat sommige bevolkingsgroepen van de eerste tot de laatste dag van hun leven, van wieg tot graf, in een gelijklopend circuit zitten omdat ze van de gewone samenleving zijn uitgesloten. Het wordt soms als het ware doorgegeven van vader op zoon, van de ene generatie op de andere. Daarom spreekt men ook van generatiearmoede. Het is een bevolkingsgroep die ook doorheen de geschiedenis geen aansluiting heeft kunnen maken met de algemene welvaartsstijging en nooit volwaardig heeft kunnen participeren. Zij slagen er niet in om te ontsnappen aan levenslange uitsluiting. Zij zitten in een uitzichtloze kringloop opgesloten.

Ondanks de armoede binnen een gezin, kan deze toch positief bestreden worden dankzij Fair-Trade. Zo worden heel wat gezinnen, naast de extraatjes vanuit de Oxfam- winkels, ook nog via andere manieren geholpen. Me kan zich richten naar de 'acties' die Oxfam winkels ondergaan. (Zie krantenartikel M&S: Kledingwinkel vraagt aan de bevolking om 'oude' kledij binnen te brengen in ruil voor korting. De binnengebrachte kledij wordt geschonken aan Fair Trade. Zo krijgen gezinnen extra kledij.- Maar ook andere winkelketens werken samen met Fair Trade: Brantano).




maandag 29 maart 2010

Zaterdag 27 maart - Op pad met Myriam, vrijwilliger te Oxfam Maasmechelen

Begin maart maakte ik een afspraak met Myriam J. Zij werkt als vrijwilliger mee aan het project van Oxfam.
Hun opzet is om mensen die in armoede verkeren, toch te helpen, door hen een warme maaltijd wekelijks aan te bieden.

Myriam werkt samen met acht andere vrijwilligers (waarbij opvalt - vrouwlijke vrijwilligers). Samen begeleiden zij deze gezinnen in een extra ruimte achteraan de winkel. Dit is een soort van eetzaal waar de gezinnen of alleenstaanden 'samen onder mekaar' kunnen eten en nakletsen.

Myriam vertelde mij dat zij als vrijwilliger het heel belangrijk vindt om zulke mensen een stapje verder te helpen. Al is dit om eens rustig met hen te babbelen, bij hen aan tafel te gaan zitten,...

Ze kent de gezinnen heel goed. Ze weet waar ze vandaan komen en is heel open met hen. De mensen vertrouwen haar ook. Op afstand volg ik hoe ze zich gedraagt naar deze mensen toe. Ze zegt me ook dat ze deze mensen als haar vrienden ziet. Ze is blij dat ze hen één keer per week kan ontmoeten. Hen helpen geeft haar een goed gevoel. Het is een teken van liefde- liefde om samen iets te delen met andere mensen. Verschillende soorten van mensen die je eignelijk niet kent, maar waar je op een duur van tijd toch een open gevoel voor maakt. Het zijn ook mensen; maar verkeren in een moeilijke positie; toch verdienen ze evenveel rechtvaardigheid en vriendschap van anderen.

Myriam spreekt vol positieve moed  over haar extra bijwerkje iedere zaterdagavond. Het geeft haar een beter gevoel om deze mensen te helpen.

Besluit:
Persoonlijk ben ik verschoten van de sfeer die er hing. Vooraleer ik de ruimte binnenkwam had ik mij er iets heel anders van voorgesteld. Mensen die elkaar niet kennen en enkel zouden komen om te eten. Maar ik had het mis. Ze zaten daar niet alleen. Neen. Samen omringd door andere mensen en vrijwilligers. Een feest op zich! Samenzijn en met elkaar vriendschap en liefde delen. Deze cohesie heerste er en kon je sterk waarnemen. Ik ben aangenaam verrast, maar zeer tevreden dat ik dit met eigen woorden heb kunnen meevolgen.

woensdag 24 maart 2010

Onderzoeksvraag 2. Hoe kan Fair trade armoede bestrijden? Wat bieden zij precies aan? Hoe wordt er geholpen?

2. Hoe kan Fair trade armoede bestrijden? Wat bieden zij precies aan? Hoe wordt er geholpen?

Het lijkt simpel:  een winkel die goedkope producten verkoopt. Maar zo eenvoudig is het niet. De zware armoede binnen enkele gezinnen loopt soms aardig uit de hand. Ze kunnen niet overal meer terecht waardoor het moeilijker voor hen blijft. De armoede start al vanuit de armoedige landen. Hier werken al arme boeren hard om verder te kunnen leven. Ze produceren Fair-Trade producten die hiervoor zorgen dat zulke mensen in ons land voor zeer lage prijzen ook eerlijk kunnen leven.

De Oxfam winkels hebben een groot aanbod van verschillende soorten voedingswaren (hoofdzakelijk Max Havelaar producten);
Wat is Max havelaar precies? Fairtrade Max Havelaar is het onafhankelijk keurmerk voor eerlijke handel. Je vindt ons keurmerk enkel op producten die aan de internationale criteria voor eerlijke handel voldoen. Deze hebben te maken met de manier waarop geproduceerd wordt en de prijs. Los van producten staan zij ook open om allerlei acties te ondergaan om ook deze mensen te betrekken tot Oxfam. Hoe doen zij dat concreet?


Het Fairtrade Max Havelaar keurmerk biedt de consument belangrijke garanties. Het is het bewijs dat de boeren in het Zuiden een rechtvaardige prijs krijgen voor hun oogst en dat de landarbeiders in correcte sociale omstandigheden werken. En de productiemethoden zijn milieuvriendelijk. Om die garanties te geven, laat Max Havelaar de hele weg die een product aflegt, van bij de boer tot in de winkel, streng controleren. Binnen deze keten spelen boeren, arbeiders, ondernemers en consumenten elk hun eigen rol. Samen creëren ze kansen op duurzame ontwikkeling in het Zuiden. Vandaag zijn in totaal meer dan 1,4 miljoen boerenfamilies en arbeiders bij deze eerlijke handel betrokken.
                                                                                                                         Brondvermelding:http://www.maxhavelaar.be/nl/watismaxhavelaar

Wel, Oxfam winkels zijn los van het feit, dat ze winkel, zijn ook een extra gemeenschapsplek. Op deze manier proberen zij wekelijks hun mensen uit te nodigen. Dankzij goedkope maaltijden serveren zij hun groep een eerlijke waardevolle maaltijd. Deze mensen bevinden zich in een 'samenhang van samenzijn'. Dit is zeer goed voor hen. Zo weten ze dat ze niet alleen zijn. Ze worden geholpen. Achteraan hun winkel voorzien heel wat Oxfam winkels een extra ruimte om ook producten te ontvangen van het volk dat niet tegen armoede moet strijden. Je kan dus overschot van maaltijden ben hen gaan afleveren. Ook supermarkten staan hiervoor volledig open. Kijk maar naar Delhaize, Aldi en Gb, zij nemen bepaalde producten uit hun rekken (vaak diegenen die net een dag niet meer goed zijn, maar wel nog eetbaar) en leveren een pakketje aan de Oxfam winkels. Oxfam zorgt dan dat deze producten ook gratis verdeeld kunnen worden onder hun mensen.
Volgend punten maken  duidelijk waarom ik precies dit net een zeer sterk initiatief vindt:
  • Mensen die leven in armoede en de kans krijgen om mekaar te ontdekken, geven hen soms nieuwe hoop. Ze weten dat ze niet alleen zijn. Door een sfeer binnen deze groep te creeeren zullen zij een gevoel van 'samenzijn' ervaren. Op religieus vlak wilt dat zeggen dat ze 'niet alleen zijn'. Ze staan er niet alleen voor. Ze worden geholpen.
  • Ook het feit dat winkels en mensen die het beter hebben, ook betrekking hebben om hierin die mensen een stapje vooruit te krijgen. Wekelijks een mandje afleveren met 'een maaltijd' waar jij neits meer mee bent, kan soms voor andere nog veel beteken. I.p.v. zulke zaken weg te gooien, is het schenken aan Oxfam nog het beste.
  • Vind je oude kledij of materialen die je absoluut niet meer kan houden. Dien ze binnen bij Oxfam. Zij proberen deze nuttig te verdelen om zo hun groepje weer een stapje hogerop te krijgen.
Agenda: Zaterdag 27 maart ga ik langs in de Oxfam winkel te Maasmechelen. Ik heb een afspraak om samen met een vrijwilliger  een eetbijeenkomst van personen in armoede mee te beleven. Samen met de vrijwilliger ga ik meehelpen en vooral zien hoe zij proberen om nog concreter die armoede te bestrijden. Wat vertellen zij aan hun mensen? Hoe gaan ze ermee om?

Ik ben benieuwd!

LEERVRAGEN en ONDERZOEKSVRAGEN

1.    Wat is Fair Trade/Oxfam concreet? Van waar komen zijn? Wat is hun opzet?

2.    Hoe kan Fair trade armoede bestrijden? Wat bieden zij precies aan?  Hoe wordt er geholpen?

3.    Welke invloed heeft Fair Trade op armoede binnen een gezin? Heeft dit een positief effect?

4.    Hoe staat het onderwijs tegenover Fair trade? Hoe denken wij hierover? (Vrienden, politiek, gezin)

5.    Kan iedereen terecht in Oxfamwinkels? Waarom? Staat Fair trade open voor iedereen?

zondag 21 februari 2010

Onderzoeksvraag 1. Wat is Fair Trade/Oxfam concreet? Van waar komen zijn? Wat is hun opzet?

1. Wat is Fair Trade/Oxfam concreet? Van waar komen zijn? Wat is hun opzet?

Fair trade: geen liefdadigheid, wel eerlijk handelsmodel                    12 maart 2008 (OPINIE)



 - In De Standaard verscheen gisteren het artikel ‘Fair trade niet altijd goed voor boeren’, gebaseerd op het rapport ‘Unfair Trade’ van het Adam Smith Institute. In dat rapport gaat de auteur, Marc Sidwell, met onjuiste argumenten de principes en praktijken van fair trade te lijf. -
Het is weinig verrassend, maar wel jammer, dat de ideologen van de vrijhandel bij het Adam Smith Institute een ronduit fout en misleidend ‘rapport’ publiceren over fair trade.
Het Adam Smith Institute voert onderzoek om persoonlijke vrijheden uit te breiden en om belastingverlagingen en deregulering door te voeren. In de praktijk blijkt deze onderzoeksgroep erin geslaagd om gecontesteerde hervormingen ingang te doen vinden in het Verenigd Koninkrijk. De privatisering van de spoorwegen, verlaagde accijnzen op alcohol en tabak en het aftoppen van de inkomstenbelasting.
Het Adam Smith Institute houdt er een vreemde ethiek op na. Het was in de jaren ’90 actief betrokken bij de ontwikkeling van strategieën tégen Europese initiatieven om de handel in tabak in het belang van de volksgezondheid te controleren en te reguleren. Ze werden betaald door de Confederation of European Community Cigarette Manufacturers.
Het zou dus interessant zijn om te weten wie het rapport ‘Unfair Trade’ precies besteld en betaald heeft. In alle geval zijn de stellingen uit het rapport onvoldoende onderbouwd en makkelijk weerlegbaar.
“Vrijhandel is de meest efficiënte vorm van armoedebestrijding ter wereld”



Het is inderdaad zo dat vrijhandel tussen partners met een gelijke economische sterkte en macht economische groei kan stimuleren en zo mensen kan helpen om zich een weg uit de armoede te werken. Maar niet zolang de mondiale handelsregels op maat geschreven zijn van rijke landen en hun ondernemingen. Fair trade verbetert vandaag al het leven van honderdduizenden mensen en hun gemeenschappen op structurele wijze. Fair trade kan overigens niet zomaar diametraal tegenover vrijhandel worden geplaatst, aangezien fair trade opereert binnen het systeem van de vrije markt.
Oxfam Wereldwinkels, met bijna 40 jaar ervaring in fair trade, vindt het onverantwoord om de vele succesverhalen van onze producenten te negeren.

“Fair trade komt voort uit de koffiecrisis van de jaren ’90. Die crisis was niet het gevolg van vrijhandel maar het resultaat van regeringsinterventie. De koffieprijzen hebben zich sedert die crisis echter grotendeels hersteld.”



De geschiedenis heeft haar rechten. Het idee om fair trade te promoten dateert uit de jaren ‘50 voor producten uit gebieden die getroffen waren door oorlog. Eerlijke handel met ontwikkelingslanden ging vooral van start nadat de UNCTAD, de VN-Conferentie voor Handel en Ontwikkeling, in 1968 het initiatief Trade not Aid lanceerde, dat aandrong op handel in plaats van hulp.



Vandaag kunnen we inderdaad spreken van een grondstoffenhausse. Nochtans vergaat het niet alle grondstoffen even goed. Granen, cacao en koffie zijn nog ver verwijderd van het hoogste niveau dat ze in het verleden haalden. Bovendien zijn de prijsstijgingen van de voorbije jaren geen volledige compensatie voor de daling op langere termijn (gemiddeld met anderhalve procent per jaar sinds 1960).



De prijsstijgingen komen de producent ook niet altijd ten goede. In 1900 ontving een boer ongeveer 70 cent van elke dollar die aan voedsel werd besteed, vandaag is dat drie tot vier dollarcent. Belangrijkste oorzaak? De toenemende concentratie op de grondstoffenmarkten, een gevolg van het wegvallen van de mechanismen voor het reguleren van het aanbod. De vrije markt zorgt hier niet voor meer concurrentie, maar integendeel voor meer concentratie.
“Het bewijs is duidelijk: fair trade is niet fair, enkel vrijhandel maakt je rijk.”



Fair trade is enkel een deel van de oplossing voor een groot en complex probleem. Oxfam-Wereldwinkels zal blijven investeren in campagnes die onrechtvaardige handelsregels en bedrijfspraktijken die mensen dieper de armoede induwen, aan de kaak stellen. De veranderingen die wij willen en noodzakelijk vinden, vereisen actie van overheden, bedrijven, instellingen en burgers overal ter wereld. Zoiets vraagt tijd. Ondertussen zorgt fair trade ervoor dat consumenten vandaag al bewuste keuzes kunnen maken en achtergestelde producenten kunnen helpen om te werken aan een mooiere en meer stabiele toekomst.
Tot slot, Oxfam-Wereldwinkels en andere fairtradeorganisaties zijn niet te beroerd om te discussiëren over de impact van eerlijke handel (wij zijn immers niet geïnteresseerd in het lanceren van het zoveelste economische dogma). Maar dan wel op basis van ernstige argumenten. We zijn dan ook nauwelijks onder de indruk van doorzichtige shock-and-awe-achtige pogingen om fair trade zonder meer een hak te zetten. Wie op het terrein kon zien dat fair trade wel degelijk het verschil maakt voor de vele achtergestelde producenten, zal niet overtuigd zijn door het rapport van het Adam Smith Institute dat op een simplistische manier economische theorieën tracht toe te passen op de complexe werkelijkheid van structurele mondiale economische ongelijkheid.



Bronvermelding: http://www.mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2%5Bart_id%5D=20596&cHash=69351a620f

zaterdag 20 februari 2010

Opzoekwerk: Armoede en Fair Trade - verband

Armoede is het niet kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften. Het ontstaat wanneer een persoon of een groep mensen onvoldoende betaal- en of ruilmiddelen heeft om in de primaire levensbehoeften te kunnen voorzien. De bestaansmiddelen hiervoor zijn wel aanwezig, maar ze kunnen als gevolg van schaarste onbetaalbaar worden. Primaire levensbehoeften omvatten zaken als schoon en drinkbaar water, voedsel, kleding, huisvesting en gezondheidszorg. Zij gelden als noodzakelijk om een menswaardig leven te kunnen leiden. Deelnemen aan het sociale leven, degelijk onderwijs en ontspanning kunnen als secundaire levensbehoeften beschouwd worden. Wie helpt hieraan?

Fair Trade biedt, naast de sociale en ecologische garanties, ook de essentiële economische randvoorwaarde voor duurzame ontwikkeling: een correct inkomen voor de boer. Geen enkel ander systeem heeft het begrip duurzaamheid op een dergelijke manier, gebaseerd op drie pijlers van duurzame ontwikkeling, ingevuld.


Fair trade betekent dat bijvoorbeeld koffieboeren, cacaoboeren of bananenboeren in Latijns-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië een eerlijke prijs krijgen voor hun exportproducten. Een prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten, en niet een prijs die wordt bepaald door de verhoudingen op de internationale markt.

Zowel in België als in Nederland groeit het aantal verkooppunten van fairtrade-artikelen gestaag.
Uiteraard bieden de wereldwinkels waaruit de fairtrade-beweging is ontstaan het grootste assortiment;


!
 
 
Maar ook het onderwijs werkt samen met deze wereldwinkels een assortiment uit. Op een schoolse manier proberen zij  kinderen en jongeren hierbij te betrekken. Maar hoe? Wat wilt een school bereiken door aan fair- trade/ eerlijke handel te doen? Wat is het effect hiervan? Hoe moet je fair-trade concreet zien? Wat maakt Fair-trade uniek? Welke en hoeveel Vlaamse gezinnen met kinderen trekken erheen? Waarom? Moet er een link gelegd worden naar armoede?

 
Ik zoek het uit!