Zoeken in deze blog

donderdag 13 mei 2010

Raadplegen van verplichte literatuur - Steve Stevaert -

Raadplegen van verplichte literatuur - Steve Stevaert -
Artikel: 'DE TOLERANTIE IS VOORBIJ’
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mijn zienswijze hieromtrent:
Tolerantie is een sociale, culturele of religieuze context gebruikte term die de mate aangeeft waarin bepaald gedrag of personen van groepen niet worden gediscrimineerd ondanks hun afwijkende meningen.

Steve Stevaert is een Vlaamse politicus van de Socialistische Partij Anders. En dit is een Vlaamse sociaaldemocratische politieke partij. Tegenwoordig zien we van alles en nog wat op onze Belgische straten. We zien hoofddoeken op straat, op school en zelfs op de werkvloer, de tulbanden van de sikhs, de kleine boedhistische gebedshuizen of het Chinees nieuwjaarsfeest in steden als Antwerpen of Brussel. En de dag van vandaag worden we zelfs geconfronteerd met verschrikkelijke berichten waarachter mogelijk levensbeschouwlijke conflicten schuil gaan. Hoe zit dit precies nu concreet in mekaar? Steve Stevaert is ervan overtuigd dat we moeten praten over onze samenleving van wat we nu precies echt willen. Welke waarden en normen willen we samen delen en hoe gaan we samen een gemeenschap van verschillende nationaliteiten organiseren? Hoe kunnen we in alle vrijheid onze levensbeschouwing beleven?

Er wordt gauw gezegd dat wij Belgen eender wie in onze land moeten tolereren. En ergens is dit ook zo. Je mag niemand, maar dan ook niemand op zijn persoon wijzen. Eender welke culturele achtergrond deze persoon heeft. Of welke nationaliteit. De voorbije decennia zijn ontzettend veel vreemdelingen ons land ingetrokken. Op religieus vlak brengt dit heel wat vernieuwing, maar tegelijkertijd ook spanning met zich. Er ontplooien zich plots allerlei godsdiensten in onze samenleving van België. Kan je dit goedkeuren? Moet je die afkeuren? Het blijft een zeer zwaar discussie om hierover uit te wijken.

Je kunt nu eenmaal niets veranderen aan deze maatschappij. Er komen inderdaad veel buitenlanders naar ons land gevlucht die zich hier zo snel mogelijk willen ontplooien. Men heeft mij altijd geleerd dat je ieder persoon moet leren aanvaarden, in welke situatie die ook verkeerd. Maar toch blijft dit niet altijd even simpel. Zonder discriminatie naar voor te brengen, toch merk je dat er vaak problemen in ons land ontstaan en dat vaak door andere nationaliteitsgroepen. Kijk nu naar gevechten die zich in Brussel bevinden. En steeds zijn die groepen hierbij betrokken. Waarom gebeurt dit altijd? Is dit omdat deze mensen nog niet goed weten wie ze zijn in hun nieuw thuisland? Ze zoeken ook steeds naar gemeenschappelijke kenmerken en identiteit. Maar is dit ook altijd even goed?

Men zegt ook steeds dat ieder persoon recht heeft op een vrije meningsuiting. Ik ga hier niet altijd mee akkoord. Door deze vrije meningsuitingen ontstaan er ook vaak problemen door groepen, mensen, landen,…
Terwijl dit uiteindelijk niet het opzet was!

De politiek is nummer één die inspeelt op zulke problematieke. Denk hierbij vooral aan discussies zoals: adoptie, migranten,…!

In ons land voelen wij ons sneller bedreigd door de migranten die zich hier gesetteld hebben. Op zich is dit niet altijd de even goede redenering van ons. Je mag niet één visie ontdekken van een cultuur of nationaliteit en deze dan al meteen plakken op de rest van de groep. Toch vind ik dat er bepaalde groepen in onze samenleving zijn (en die vind je ook in ons eigen land) die zich nog al gauw iets menen binnen de samenleving. Ze willen zich iets te gauw present stellen. Dat vind ik ook geen goede reactie. Hierdoor ontstaat ook gauw commotie.

Anderzijds moeten we ons echt leren openstellen voor de andere culturen en niet meteen een foutief beeld van hen vormen.
Kortom: onze samenleving heeft nood aan wederzijds vertrouwen en conflict.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten