Zoeken in deze blog

zaterdag 20 februari 2010

Opzoekwerk: Armoede en Fair Trade - verband

Armoede is het niet kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften. Het ontstaat wanneer een persoon of een groep mensen onvoldoende betaal- en of ruilmiddelen heeft om in de primaire levensbehoeften te kunnen voorzien. De bestaansmiddelen hiervoor zijn wel aanwezig, maar ze kunnen als gevolg van schaarste onbetaalbaar worden. Primaire levensbehoeften omvatten zaken als schoon en drinkbaar water, voedsel, kleding, huisvesting en gezondheidszorg. Zij gelden als noodzakelijk om een menswaardig leven te kunnen leiden. Deelnemen aan het sociale leven, degelijk onderwijs en ontspanning kunnen als secundaire levensbehoeften beschouwd worden. Wie helpt hieraan?

Fair Trade biedt, naast de sociale en ecologische garanties, ook de essentiële economische randvoorwaarde voor duurzame ontwikkeling: een correct inkomen voor de boer. Geen enkel ander systeem heeft het begrip duurzaamheid op een dergelijke manier, gebaseerd op drie pijlers van duurzame ontwikkeling, ingevuld.


Fair trade betekent dat bijvoorbeeld koffieboeren, cacaoboeren of bananenboeren in Latijns-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië een eerlijke prijs krijgen voor hun exportproducten. Een prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten, en niet een prijs die wordt bepaald door de verhoudingen op de internationale markt.

Zowel in België als in Nederland groeit het aantal verkooppunten van fairtrade-artikelen gestaag.
Uiteraard bieden de wereldwinkels waaruit de fairtrade-beweging is ontstaan het grootste assortiment;


!
 
 
Maar ook het onderwijs werkt samen met deze wereldwinkels een assortiment uit. Op een schoolse manier proberen zij  kinderen en jongeren hierbij te betrekken. Maar hoe? Wat wilt een school bereiken door aan fair- trade/ eerlijke handel te doen? Wat is het effect hiervan? Hoe moet je fair-trade concreet zien? Wat maakt Fair-trade uniek? Welke en hoeveel Vlaamse gezinnen met kinderen trekken erheen? Waarom? Moet er een link gelegd worden naar armoede?

 
Ik zoek het uit!
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten