Zoeken in deze blog

zondag 11 april 2010

3. Welke invloed heeft Fair Trade op de armoede binnen een gezin? Heeft dit een positief effect?

3. Welke invloed heeft Fair Trade op de armoede binnen een gezin? Heeft dit een gunstig effect?

Armoede is een probleem dat wereldwijd toeneemt. Armoede kan niet herleid worden tot louter een inkomensprobleem. Armoede in onze samenleving is een samenhang van vele elementen, vaak tegelijk aanwezig bij arme gezinnen: moeilijkheden in het onderwijs, slechte tewerkstellingskansen, een te klein inkomen, ongezonde huisvesting, moeilijke thuissituaties... Dit alles vormt een kluwen dat we omschrijven als de kringloop van de armoede. Een kringloop waardoor die gezinnen de armoede niet uitgeraken: vele samenhangende problemen versterken elkaar. Bovendien kunnen die zowel oorzaak als gevolg zijn. Armoede is dan ook nooit een eenvoudige zaak.
De kringloop van de armoede maakt ook duidelijk dat sommige bevolkingsgroepen van de eerste tot de laatste dag van hun leven, van wieg tot graf, in een gelijklopend circuit zitten omdat ze van de gewone samenleving zijn uitgesloten. Het wordt soms als het ware doorgegeven van vader op zoon, van de ene generatie op de andere. Daarom spreekt men ook van generatiearmoede. Het is een bevolkingsgroep die ook doorheen de geschiedenis geen aansluiting heeft kunnen maken met de algemene welvaartsstijging en nooit volwaardig heeft kunnen participeren. Zij slagen er niet in om te ontsnappen aan levenslange uitsluiting. Zij zitten in een uitzichtloze kringloop opgesloten.

Ondanks de armoede binnen een gezin, kan deze toch positief bestreden worden dankzij Fair-Trade. Zo worden heel wat gezinnen, naast de extraatjes vanuit de Oxfam- winkels, ook nog via andere manieren geholpen. Me kan zich richten naar de 'acties' die Oxfam winkels ondergaan. (Zie krantenartikel M&S: Kledingwinkel vraagt aan de bevolking om 'oude' kledij binnen te brengen in ruil voor korting. De binnengebrachte kledij wordt geschonken aan Fair Trade. Zo krijgen gezinnen extra kledij.- Maar ook andere winkelketens werken samen met Fair Trade: Brantano).




Geen opmerkingen:

Een reactie posten