Zoeken in deze blog

woensdag 28 april 2010

Bekende Vlamingen werken mee aan de campagne voor OXFAM

Campagnes OXFAM moeten er zijn als je definitieve en duurzame ontwikkelingshulp wilt bieden.

Zie fragment.
Bronnen: "Goedele Liekens geeft de borst voor Oxfam!" - You tube

http://www.youtube.com/watch?v=e7WkfBOVHqw&feature=related

vrijdag 23 april 2010

Het is 'Oxfam' weekend

Dit weekend zal volledig in teken staan van oxfam.

- Ik ga dit weekend op bezoek naar de Oxfamwinkel. Ik ga alle goederen bekijken die ze in de winkel verkopen. En ik ga kijken wat de Oxfam winkel nu precies een echte Oxfam winkel maakt.
(Afspraak interview wordt vastgelegd voor volgend weekend)

- Intro videofragment OXFAM wordt morgen aangemaakt.

- De artikels zijn doorgenomen en de bijlage hiervan wordt in verslag op blog geplaatst.

- Interviewvragen worden samengesteld.

- Na het interview: montage video Oxfam + nieuwe kijk en bronnen op de onderzoeksvragen.

woensdag 21 april 2010

5. Kan iedereen terecht in Oxfamwinkels? Waarom? Staat Fair trade open voor iedereen?

5. Kan iedereen terecht in Oxfamwinkels? Waarom? Staat Fair trade open voor iedereen?

Kan iedereen terecht in Oxfamwinkels?
Jawel; iedereen kan terecht bij Oxfamwinkels. Dit gaat van scholen, tot gezinnen, tot fabrieken, winkels,...enzovoort. De Oxfamwinkels hebben een uitgebreid assortiment van goederen die ze verkopen. Persoonlijk kocht ik enkel eens iets aan bij een steunmoment van een actie. Sinds ik voor RZL mijn oog expliciet hebben open getrokken voor Oxfam. Durf ik wel eens als ik met mama in de winkel ben, in de Delhaize een aantal Oxfam producten aan te komen. Dat gaat van fruitsap tot nootjes. Ook op kot staat er wekelijs een product van Oxfam.

Iedereen vraagt zich nu eigenlijk wel af, waarom kan iedereen terecht bij Oxfam? Wel, eigenlijk is dat heel simpel. De organisatie trekt er twee voordelen uit.
1. Zij verkopen goederen aan een goedkope prijs. Het volk dat niet in armoede leeft, koopt af en toe een product aan. Oxfam winkels krijgen een geldbedrag binnen waarop zij verder kunnen werken.
EN
2. Zij helpen armoede bestrijden in arme gezinnen. Warme of koude gezinnen die hulp nodig hebben van iemand. Sommige zelfs tot aan de grens van hongersnood. Oxfam helpt hen!

Opmerking:

Vandaag zag ik alweer op straat enkele jobstudenten en werkende, de voorbijgangers zien tegenhouden. Ook ik kon even niet verder. Ze vroegen mij of ik interesse had in...en de rest had ik niet meer gehoord. Ik was gehaast.  Ik zag wel dat die jongeman een t shirt droeg van OXFAM zoekt hulp. De eerstvolgende keer als ik ze tegenkom ga ik hen de kans geven om hun zegje te doen.

We lopen hen altijd voorbij zonder één keer misschien stil te staan wat zij precies willen bereiken. Ze willen niet zomaar de mensen naar hun toe lokken.

4. Hoe staat het onderwijs tegenover Fair trade? Hoe denken wij hierover? (Vrienden, politiek, gezin)

4. Hoe staat het onderwijs tegenover Fair trade? Hoe denken wij hierover? (Vrienden, politiek, gezin)

'Iedereen heeft recht op onderwijs'. Dit is vastgelegd in verschillende internationale verklaringen die regeringen wereldwijd hebben ondertekend. Daarmee beloofden zij dit recht voor al hun burgers te garanderen. Onderwijs is ook een middel om economische en sociale ontwikkeling in een land te bevorderen. Elk jaar dat een kind naar school gaat stijgt zijn of haar latere inkomen met gemiddeld 10 procent.

Nog steeds gaan 75 miljoen kinderen niet naar school, al is er op dit punt de afgelopen jaren verbetering geboekt. De meeste van deze kinderen wonen in landen ten zuiden van de Sahara en in Zuid-Azië. Met steun aan lokale ontwikkelingsprojecten, lobby en internationale campagnes wil Oxfam Novib bereiken dat meer kinderen in ontwikkelingslanden goed basisonderwijs krijgen. En dat volwassenen zich kunnen scholen om hun levensstandaard te verbeteren.

Oxfam Novib steunt partnerorganisaties die onderwijs bieden waar lokale overheden in gebreke blijven. Tegelijkertijd spreken Oxfam Novib en de partnerorganisaties deze overheden aan op hun verantwoordelijkheid voor onderwijs. Oxfam Novib richt zich steeds meer op de kwaliteit van het onderwijs. De vernieuwende onderwijsmethoden die onze partnerorganisaties ontwikkelen, dienen vaak als voorbeeld voor regeringen. In veel landen werkt de regering dan ook graag samen met de partnerorganisaties van Oxfam Novib.

Oxfam Novib doet mee aan de Global Campaign for Education (GCE) en steunt die ook met geld. De GCE is een netwerk van onderwijsorganisaties, vakbonden en organisaties voor kinderrechten uit meer dan honderd landen. Doel is regeringen aan hun afspraken te houden. Oxfam Novib ondersteunt in een groot aantal landen de nationale GCE-coalities, bijvoorbeeld in Mali, Burkina Faso en Bangladesh.
 
•In 2009 gaan Oxfam Novib en Education International door met het project 'Educators For All', met als doel meer leerkrachten en beter onderwijs in ontwikkelingslanden. Voor Peru, Uganda en Mali wordt in 2009 een plan van aanpak geschreven.


•Een groot gedeelte van de kinderen die niet naar school gaan, woont in landen waar conflicten of rampen geregeld voorkomen. In 2009 zal Oxfam Novib meer doen voor deze kinderen. In 2008 is een verkennend onderzoek gehouden naar de financiering van onderwijs in fragiele staten. Tijdens het debat in de Tweede Kamer over de begroting voor ontwikkelingssamenwerking vroeg Oxfam Novib aandacht hiervoor.
 
 
Het onderwijs in ons land geeft dus positieve aandacht aan Ofxam. Zoveel mogelijke scholen proberen steun te geven aan acties als: artsen zonder grenzen, damiaanactie, rode kruis, Oxfam,... Verenigingen die dringend hulp nodig hebben. Omdat het onderwijs de steun ontzettend aanmoedigd in scholen, dat zie je aan het feit dat er binnen de school nog allemaal acties worden georganiseerd. Zo nam het VTI HASSELT de beslissing om de feestschoenen aan te trekken en een jeugdfestival te organiseren. De opbrengst ging rechtstreeks naar Oxfam Wereldwinkels.
 
Persoonlijk zou ik als leerkracht  hier zeker en vast aandacht aan besteden. Niet alleen aan het geven van geld aan deze acties. Maar hier ook in de kleuter- lager school een week rond werken. De jonge kinderen bijleren wat Oxfam precies doet voor diegene die het moeilijk hebben.
 
In mijn gezin zijn wij allemaal ook zeer tevreden over de inzet van Oxfam. Mijn papa, directeur van de Vrije Basisschool te As, krijgt vaak uitnodigingen van de Oxfam winkel te Maasmechelen. Deze organisatie wilt ook kinderen op bezoek laten komen. Hen kennis leren maken met Oxfam. Hij heeft met leerkrachten erover gesproken en sedert dit als het eerste jaar, trekken twee klassen van het vtweede en derde leerjaar op bezoek naar de Oxfam.

zondag 11 april 2010

3. Welke invloed heeft Fair Trade op de armoede binnen een gezin? Heeft dit een positief effect?

3. Welke invloed heeft Fair Trade op de armoede binnen een gezin? Heeft dit een gunstig effect?

Armoede is een probleem dat wereldwijd toeneemt. Armoede kan niet herleid worden tot louter een inkomensprobleem. Armoede in onze samenleving is een samenhang van vele elementen, vaak tegelijk aanwezig bij arme gezinnen: moeilijkheden in het onderwijs, slechte tewerkstellingskansen, een te klein inkomen, ongezonde huisvesting, moeilijke thuissituaties... Dit alles vormt een kluwen dat we omschrijven als de kringloop van de armoede. Een kringloop waardoor die gezinnen de armoede niet uitgeraken: vele samenhangende problemen versterken elkaar. Bovendien kunnen die zowel oorzaak als gevolg zijn. Armoede is dan ook nooit een eenvoudige zaak.
De kringloop van de armoede maakt ook duidelijk dat sommige bevolkingsgroepen van de eerste tot de laatste dag van hun leven, van wieg tot graf, in een gelijklopend circuit zitten omdat ze van de gewone samenleving zijn uitgesloten. Het wordt soms als het ware doorgegeven van vader op zoon, van de ene generatie op de andere. Daarom spreekt men ook van generatiearmoede. Het is een bevolkingsgroep die ook doorheen de geschiedenis geen aansluiting heeft kunnen maken met de algemene welvaartsstijging en nooit volwaardig heeft kunnen participeren. Zij slagen er niet in om te ontsnappen aan levenslange uitsluiting. Zij zitten in een uitzichtloze kringloop opgesloten.

Ondanks de armoede binnen een gezin, kan deze toch positief bestreden worden dankzij Fair-Trade. Zo worden heel wat gezinnen, naast de extraatjes vanuit de Oxfam- winkels, ook nog via andere manieren geholpen. Me kan zich richten naar de 'acties' die Oxfam winkels ondergaan. (Zie krantenartikel M&S: Kledingwinkel vraagt aan de bevolking om 'oude' kledij binnen te brengen in ruil voor korting. De binnengebrachte kledij wordt geschonken aan Fair Trade. Zo krijgen gezinnen extra kledij.- Maar ook andere winkelketens werken samen met Fair Trade: Brantano).