Zoeken in deze blog

maandag 29 maart 2010

Zaterdag 27 maart - Op pad met Myriam, vrijwilliger te Oxfam Maasmechelen

Begin maart maakte ik een afspraak met Myriam J. Zij werkt als vrijwilliger mee aan het project van Oxfam.
Hun opzet is om mensen die in armoede verkeren, toch te helpen, door hen een warme maaltijd wekelijks aan te bieden.

Myriam werkt samen met acht andere vrijwilligers (waarbij opvalt - vrouwlijke vrijwilligers). Samen begeleiden zij deze gezinnen in een extra ruimte achteraan de winkel. Dit is een soort van eetzaal waar de gezinnen of alleenstaanden 'samen onder mekaar' kunnen eten en nakletsen.

Myriam vertelde mij dat zij als vrijwilliger het heel belangrijk vindt om zulke mensen een stapje verder te helpen. Al is dit om eens rustig met hen te babbelen, bij hen aan tafel te gaan zitten,...

Ze kent de gezinnen heel goed. Ze weet waar ze vandaan komen en is heel open met hen. De mensen vertrouwen haar ook. Op afstand volg ik hoe ze zich gedraagt naar deze mensen toe. Ze zegt me ook dat ze deze mensen als haar vrienden ziet. Ze is blij dat ze hen één keer per week kan ontmoeten. Hen helpen geeft haar een goed gevoel. Het is een teken van liefde- liefde om samen iets te delen met andere mensen. Verschillende soorten van mensen die je eignelijk niet kent, maar waar je op een duur van tijd toch een open gevoel voor maakt. Het zijn ook mensen; maar verkeren in een moeilijke positie; toch verdienen ze evenveel rechtvaardigheid en vriendschap van anderen.

Myriam spreekt vol positieve moed  over haar extra bijwerkje iedere zaterdagavond. Het geeft haar een beter gevoel om deze mensen te helpen.

Besluit:
Persoonlijk ben ik verschoten van de sfeer die er hing. Vooraleer ik de ruimte binnenkwam had ik mij er iets heel anders van voorgesteld. Mensen die elkaar niet kennen en enkel zouden komen om te eten. Maar ik had het mis. Ze zaten daar niet alleen. Neen. Samen omringd door andere mensen en vrijwilligers. Een feest op zich! Samenzijn en met elkaar vriendschap en liefde delen. Deze cohesie heerste er en kon je sterk waarnemen. Ik ben aangenaam verrast, maar zeer tevreden dat ik dit met eigen woorden heb kunnen meevolgen.

woensdag 24 maart 2010

Onderzoeksvraag 2. Hoe kan Fair trade armoede bestrijden? Wat bieden zij precies aan? Hoe wordt er geholpen?

2. Hoe kan Fair trade armoede bestrijden? Wat bieden zij precies aan? Hoe wordt er geholpen?

Het lijkt simpel:  een winkel die goedkope producten verkoopt. Maar zo eenvoudig is het niet. De zware armoede binnen enkele gezinnen loopt soms aardig uit de hand. Ze kunnen niet overal meer terecht waardoor het moeilijker voor hen blijft. De armoede start al vanuit de armoedige landen. Hier werken al arme boeren hard om verder te kunnen leven. Ze produceren Fair-Trade producten die hiervoor zorgen dat zulke mensen in ons land voor zeer lage prijzen ook eerlijk kunnen leven.

De Oxfam winkels hebben een groot aanbod van verschillende soorten voedingswaren (hoofdzakelijk Max Havelaar producten);
Wat is Max havelaar precies? Fairtrade Max Havelaar is het onafhankelijk keurmerk voor eerlijke handel. Je vindt ons keurmerk enkel op producten die aan de internationale criteria voor eerlijke handel voldoen. Deze hebben te maken met de manier waarop geproduceerd wordt en de prijs. Los van producten staan zij ook open om allerlei acties te ondergaan om ook deze mensen te betrekken tot Oxfam. Hoe doen zij dat concreet?


Het Fairtrade Max Havelaar keurmerk biedt de consument belangrijke garanties. Het is het bewijs dat de boeren in het Zuiden een rechtvaardige prijs krijgen voor hun oogst en dat de landarbeiders in correcte sociale omstandigheden werken. En de productiemethoden zijn milieuvriendelijk. Om die garanties te geven, laat Max Havelaar de hele weg die een product aflegt, van bij de boer tot in de winkel, streng controleren. Binnen deze keten spelen boeren, arbeiders, ondernemers en consumenten elk hun eigen rol. Samen creëren ze kansen op duurzame ontwikkeling in het Zuiden. Vandaag zijn in totaal meer dan 1,4 miljoen boerenfamilies en arbeiders bij deze eerlijke handel betrokken.
                                                                                                                         Brondvermelding:http://www.maxhavelaar.be/nl/watismaxhavelaar

Wel, Oxfam winkels zijn los van het feit, dat ze winkel, zijn ook een extra gemeenschapsplek. Op deze manier proberen zij wekelijks hun mensen uit te nodigen. Dankzij goedkope maaltijden serveren zij hun groep een eerlijke waardevolle maaltijd. Deze mensen bevinden zich in een 'samenhang van samenzijn'. Dit is zeer goed voor hen. Zo weten ze dat ze niet alleen zijn. Ze worden geholpen. Achteraan hun winkel voorzien heel wat Oxfam winkels een extra ruimte om ook producten te ontvangen van het volk dat niet tegen armoede moet strijden. Je kan dus overschot van maaltijden ben hen gaan afleveren. Ook supermarkten staan hiervoor volledig open. Kijk maar naar Delhaize, Aldi en Gb, zij nemen bepaalde producten uit hun rekken (vaak diegenen die net een dag niet meer goed zijn, maar wel nog eetbaar) en leveren een pakketje aan de Oxfam winkels. Oxfam zorgt dan dat deze producten ook gratis verdeeld kunnen worden onder hun mensen.
Volgend punten maken  duidelijk waarom ik precies dit net een zeer sterk initiatief vindt:
  • Mensen die leven in armoede en de kans krijgen om mekaar te ontdekken, geven hen soms nieuwe hoop. Ze weten dat ze niet alleen zijn. Door een sfeer binnen deze groep te creeeren zullen zij een gevoel van 'samenzijn' ervaren. Op religieus vlak wilt dat zeggen dat ze 'niet alleen zijn'. Ze staan er niet alleen voor. Ze worden geholpen.
  • Ook het feit dat winkels en mensen die het beter hebben, ook betrekking hebben om hierin die mensen een stapje vooruit te krijgen. Wekelijks een mandje afleveren met 'een maaltijd' waar jij neits meer mee bent, kan soms voor andere nog veel beteken. I.p.v. zulke zaken weg te gooien, is het schenken aan Oxfam nog het beste.
  • Vind je oude kledij of materialen die je absoluut niet meer kan houden. Dien ze binnen bij Oxfam. Zij proberen deze nuttig te verdelen om zo hun groepje weer een stapje hogerop te krijgen.
Agenda: Zaterdag 27 maart ga ik langs in de Oxfam winkel te Maasmechelen. Ik heb een afspraak om samen met een vrijwilliger  een eetbijeenkomst van personen in armoede mee te beleven. Samen met de vrijwilliger ga ik meehelpen en vooral zien hoe zij proberen om nog concreter die armoede te bestrijden. Wat vertellen zij aan hun mensen? Hoe gaan ze ermee om?

Ik ben benieuwd!

LEERVRAGEN en ONDERZOEKSVRAGEN

1.    Wat is Fair Trade/Oxfam concreet? Van waar komen zijn? Wat is hun opzet?

2.    Hoe kan Fair trade armoede bestrijden? Wat bieden zij precies aan?  Hoe wordt er geholpen?

3.    Welke invloed heeft Fair Trade op armoede binnen een gezin? Heeft dit een positief effect?

4.    Hoe staat het onderwijs tegenover Fair trade? Hoe denken wij hierover? (Vrienden, politiek, gezin)

5.    Kan iedereen terecht in Oxfamwinkels? Waarom? Staat Fair trade open voor iedereen?